CZYM JEST
NIESTRAWNOŚĆ?
Niestrawność, znana także jako dyspepsja, to ogólna nazwa na określenie bólu lub dyskomfortu w okolicach nadbrzusza, kojarzona z trudnościami w trawieniu pokarmów. Może pojawić się w dowolnym momencie, jednak często jej objawy odczuwalne są zaraz po posiłku.
Niestrawność jest często występującą dolegliwością i większość ludzi może jej doświadczyć w ciągu swojego życia. Możesz odczuwać ją sporadycznie lub regularnie cierpieć z jej powodu. Objawy takie jak dyskomfort lub ból mają nawracający charakter oraz mogą występować z różnym nasileniem i częstotliwością.
Niestety, niestrawność może okazać się nieunikniona w okresie ciąży, z uwagi na zachodzące w organizmie zmiany hormonalne i fizyczne. Aby dowiedzieć się więcej na temat stosowania Rennie w ciąży, zapraszamy do odwiedzenia zakładki zgaga i niestrawność w okresie ciąży. W przypadku niestrawności w okresie ciąży może pomóc Rennie - nie musisz się martwić o zepsuty dzień*.
* Pod warunkiem stosowania zgodnie z zaleceniami. Przed zażyciem jakichkolwiek leków w okresie ciąży, każdorazowo skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
OBJAWY
NIESTRAWNOŚCI
Oznaki i objawy niestrawności:
- Ból zazwyczaj rozpoczynający się w nadbrzuszu;
- Nudności i/lub wymioty;
- Wzdęcia;
- Uczucie dyskomfortu po posiłku;
- Nadmierne odbijanie lub gazy;
- Uczucie palenia w żołądku.
CO WYWOŁUJE
NIESTRAWNOŚĆ?
Niestrawność może być spowodowana chorobą refluksową przełyku, której główną przyczyną jest zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej przez nieprawidłowo pracujący dolny zwieracz przełyku oraz dość często nadmierną ilość kwasu żołądkowego. Skutkuje to uczuciem dyskomfortu, który może być odczuwany m.in. jako wrażenie palenia w żołądku lub ból w nadbrzuszu.
Każdy z nas inaczej odczuwa efekty niestrawności i u każdego z nas jej przyczyny są inne. Postaraj się zwrócić uwagę na relację pomiędzy tym, co jesz, a kiedy cierpisz na niestrawność. Inne powszechne przyczyny niestrawności to:
- Spożywanie alkoholu - ułatwia cofanie się kwaśnej treści żołądkowej, zmniejszając ciśnienie dolnego zwieracza przełyku oraz spowalniając ruchliwość przełyku i opróżnianie żołądka.
- Stres i niepokój mogą mieć ogromny wpływ na nasze trawienie, prowadząc do nasilania objawów niestrawności.
- Palenie tytoniu – palenie przyczynia się do nasilenia wydzielania kwasu żołądkowego, co zwiększa objawy zgagi.
- Spożywanie ciężkich lub tłustych posiłków może powodować opóźnienie opróżniania żołądka, co nasila cofanie treści z żołądka do przełyku. Zbyt obfite posiłki również przyczyniają się do występowania niestrawności.
Uporczywa niestrawność ma czasami miejsce w efekcie choroby wrzodowej żołądka, przyjmowania niektórych leków lub innych dolegliwości. Jeśli czujesz, że tak może być w twoim przypadku, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Cierpisz na niestrawność? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami, które pomogą złagodzić jej objawy.
Opracowano na podstawie:
-
Dey, N. and McQuaid, K. (2010). Dyspepsia and Indigestion. In Practical Gastroenterology and Hepatology: Esophagus and Stomach (eds N.J. Talley, K.R. DeVault and D.E. Fleischer).
doi:10.1002/9781444327311.ch28 -
Indigestion: National Digestive Diseases Information Clearinghouse. U.S. Department of Health and Human Services. 2012.
-
https://podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu
Opracowano na podstawie:
-
Indigestion: National Digestive Diseases Information Clearinghouse. U.S. Department of Health and Human Services, 2012.
-
Richter JE. Review article: the management of heartburn in pregnancy. Aliment Pharmacol Ther. 2005;22(9):749-757. doi:10.1111/j.1365-2036.2005.02654.x.
-
https://podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu
-
Oliver K et al (2011) Diet and lifestyle as trigger factors for the onset of heartburn. Nursing Standard.25, 36, 44-48. Date of acceptance: September 10 2010.
-
Konturek PC, Brzozowski T, Konturek SJ. Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options. J Physiol Pharmacol. 2011;62(6):591-599.
-
Feinle-Bisset C, Azpiroz F. Dietary and lifestyle factors in functional dyspepsia. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2013;10(3):150-157. doi:10.1038/nrgastro.2012.246.
-
Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS, Pearce JM, Maxwell JD. Determinants of pregnancy heartburn. British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1992 Sep;99(9):731-734. DOI: 10.1111/j.1471-0528.1992.tb13873.x.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
RENNIE® ANTACIDUM I RENNIE® FRUIT
Rennie® Antacidum - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Rennie® Fruit - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Wskazania: do objawowego leczenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, takich jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu, odbijanie. Podmiot odpowiedzialny: Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa, tel. (22) 5723500, fax (22) 5723500, www.bayer.com.plV5/18/11/2022/JS