Zgaga jest bardzo niekomfortową dolegliwością, której codziennie doświadcza tysiące osób w Polsce.
Zgaga jest bardzo częstym objawem refluksu żołądkowo-przełykowego, charakteryzuje się uczuciem pieczenia lub gorąca, które jest reakcją na cofanie się treści żołądkowej do przełyku.
Jakie są objawy zgagi? Objawy zgagi można opisać na wiele sposobów, od uczucia palenia w klatce piersiowej, do kwaśnego lub słonego posmaku w gardle. Jej przyczyną często są posiłki, które spożywamy na co dzień.
Jak zwalczyć zgagę? Przedstawiamy listę najczęstszych produktów, które powodują zgagę oraz czym je zastąpić.
PRZYCZYNY ZGAGI: PIKANTNE POTRAWY
Mimo, że pikantne jedzenie cieszy się dużą popularnością, może być ono dla nas szkodliwe, jeżeli cierpimy z powodu zgagi.
Wiele osób lubi piekący posmak potraw, takich jak curry, czy też przypraw, np. pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Jednakże, mogą one prowadzić do występowania objawów zgagi. Zrezygnowanie z nich i docenienie łagodniejszych smaków kuchni z całego świata może pozytywnie wypłynąć na złagodzenie bolesnej dolegliwości.
PRZYCZYNY ZGAGI: OWOCE CYTRUSOWE I SOKI Z CYTRUSÓW
Owoce cytrusowe i soki z cytrusów są zaliczane do najczęstszych przyczyn występowania zgagi.
Cytryny, pomarańcza i pomidory są bardzo kwaśne, a do napojów alkoholowych często dodawany jest kwas cytrynowy, aby uzyskać kwaskowaty posmak.
Zrezygnowanie z kwaśnych napojów na rzecz zwykłej wody nie tylko pomoże Ci uniknąć zgagi, ale również sprawi, że Twój dentysta będzie Ci wdzięczny!
Dobrym zamiennikiem są owoce takie jak papaja, melon, arbuz, banan, które są mniej kwaśne od cytrusów.
PRZYCZYNY ZGAGI: CZOSNEK I CEBULA
Dla wielu aspirujących na szefów kuchni kucharzy myśl o zrezygnowaniu z czosnku lub cebuli jest nie do zaakceptowania. Dobrze się składa, że nie musisz z nich całkowicie rezygnować.
Suszone warianty zarówno czosnku jak i cebuli są ogólnodostępne i dostarczają porównywalnych walorów smakowych jak ich świeże odpowiedniki, za wyjątkiem ich kwasowości, która może przyczynić się do powstawania zgagi.
PRZYCZYNY ZGAGI: SMAŻONE POTRAWY
Smażone potrawy są częstą przyczyną występowania zgagi z powodu wysokiej zawartości tłuszczu.
Na szczęście można je łatwo zastąpić.
Jest wiele prostych i zdrowych sposobów przygotowania posiłku – pieczenie, grillowanie, gotowanie czy prażenie to metody, które w mniejszym stopniu przyczyniają się do występowania zgagi. Zatem następnym razem gdy sięgniesz po patelnię, pomyśl nad alternatywnymi sposobami przygotowania posiłku.
Jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu może spowolnić opróżnianie żołądka, zwiększając możliwość wystąpienia zgagi. Dlatego zaleca się spożywać posiłki pieczone, grillowane, gotowane lub prażone.
W przypadku wystąpienia zgagi, Rennie jest zawsze pod ręką. Rennie to szybko działający i skuteczny środek na zgagę i niestrawność. Kiedy dopada Cię zgaga, Rennie działa szybko, aby załagodzić bolesne objawy tych dolegliwości.
Węglan wapnia i węglan magnezu zawarte w Rennie, posiadające właściwości zobojętniające kwas solny w żołądku, działają szybko, neutralizując nadmiar kwasu i zamieniając go w wodę oraz sole mineralne. Dzięki temu Twój żołądek może znów poczuć się dobrze.
Rennie działa bezpośrednio na źródło problemu, czyli kwas znajdujący się w żołądku. Jest to działanie miejscowe.
Opracowano na podstawie:
-
Hila, A., & Castell, D. O. (2005). Nighttime reflux is primarily an early event. Journal of clinical gastroenterology, 39(7), 579–583. https://doi.org/10.1097/01.mcg.0000170762.52072.a9
-
Gulbicka, Paulina & Grzymisławski, Marian. (2016). Abdominal Bloating: Most Frequent Causes and Treatment. Nursing and Public Health. 6. 69-76. 10.17219/pzp/62045.
-
Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS, Pearce JM, Maxwell JD. Determinants of pregnancy heartburn. British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1992 Sep;99(9):731-734. DOI: 10.1111/j.1471-0528.1992.tb13873.x.
-
https://podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu
-
Hunt R, Quigley E, Abbas Z, et al. Coping with common gastrointestinal symptoms in the community: a global perspective on heartburn, constipation, bloating, and abdominal pain/discomfort May 2013. J Clin Gastroenterol. 2014;48(7):567-578. doi:10.1097/MCG.0000000000000141.
-
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy
-
https://thephysiciansclinic.co.uk/specialities/gastroenterology-hepatology/symptoms/acid-reflux/
-
Sandhu, Dalbir & Fass, Ronnie. (2018). STRESS AND GASTROESOPHAGEAL REFLUX DISEASE. Proceedings of the Shevchenko Scientific Society Medical sciences. 52. 10-15. 10.25040/ntsh2018.02.010.
-
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/herbal-remedies-for-heartburn
-
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/good-foods-to-help-your-digestion/
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
RENNIE® ANTACIDUM I RENNIE® FRUIT
Rennie® Antacidum - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Rennie® Fruit - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Wskazania: do objawowego leczenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, takich jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu, odbijanie. Podmiot odpowiedzialny: Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa, tel. (22) 5723500, fax (22) 5723500, www.bayer.com.plV5/18/11/2022/JS