Rada dietetyka:
Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy w ciąży powinny ograniczać niektóre produkty spożywcze, aby nie wywołać u dziecka alergii lub nietolerancji. Prawda jest jednak zupełnie inna. Im więcej dostarczamy dziecku potencjalnych alergenów, tym większa szansa, że się na nie uodporni. A być może pokocha nawet te same smaki, co jego mama.
SKŁADNIKI:
Na tartę o średnicy 26cm
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g masła
- 30 g serka kremowego
- 1 jajko
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
Farsz:
- 2 jajka
- 50 ml śmietanki 30%
- 50 g naturalnego serka kremowego
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- kilkanaście czarnych oliwek
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- czarnuszka do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, czosnek, paprykę i czarnuszkę. Wbijamy jajko. Dodajemy masło i serek. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3–4 mm. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) smarujemy odrobiną masła.
Ciastem wykładamy spód i boki tarty. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Przykrywamy ciasto krążkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 minut. Marchewkę i cukinię myjemy i obieramy. Kroimy je za pomocą obieraczki na długie wstęgi. Jajka miksujemy ze śmietanką i serkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wstążki warzywne zawijamy w rulon, układając na przemian wstążkę z cukinii i z marchewki, tak aby otrzymać kolorowy krąg. Układamy zwinięte warzywa na środku tarty. Boki dekorujemy oliwkami. Całość posypujemy czarnuszką. Tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu dekorujemy bazylią.
Konsultacja merytoryczna: Agnieszka Piskała-Topczewska mgr inż. żywienia człowieka, dietetyk, diet coach
Opracowano na podstawie:
-
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy
-
https://podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu
-
Hunt R, Quigley E, Abbas Z, et al. Coping with common gastrointestinal symptoms in the community: a global perspective on heartburn, constipation, bloating, and abdominal pain/discomfort May 2013. J Clin Gastroenterol. 2014;48(7):567-578. doi:10.1097/MCG.0000000000000141.
-
Gulbicka, Paulina & Grzymisławski, Marian. (2016). Abdominal Bloating: Most Frequent Causes and Treatment. Nursing and Public Health. 6. 69-76. 10.17219/pzp/62045.
-
Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS, Pearce JM, Maxwell JD. Determinants of pregnancy heartburn. British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1992 Sep;99(9):731-734. DOI: 10.1111/j.1471-0528.1992.tb13873.x.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
RENNIE® ANTACIDUM I RENNIE® FRUIT
Rennie® Antacidum - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Rennie® Fruit - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Wskazania: do objawowego leczenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, takich jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu, odbijanie. Podmiot odpowiedzialny: Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa, tel. (22) 5723500, fax (22) 5723500, www.bayer.com.plV5/18/11/2022/JS