Rada dietetyka:
Quinoa, zwana inaczej komosą ryżową, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Żelazo zawarte w komosie pomaga zapobiegać niedokrwistości ciążowej, magnez natomiast przeciwdziała bolesnym skurczom i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Dzięki zawartości witaminy E quinoa poprawia wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci, a jednocześnie pomaga w zdrowym rozwoju dziecka. Żurawina jako dodatek do sałatki nie tylko wyostrza jej smak, ale również korzystnie wpływa na układ moczowy, który w okresie ciąży jest szczególnie narażony na infekcje.
SKŁADNIKI:
- 1 nieduża bulwa selera
- 1 nieduży batat
- ½ szklanki quinoa
- 2 plastry cytryny
- 500 g jarmużu
- sól
Dressing:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz czarny
- do dekoracji: garść suszonej żurawiny i świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bulwę selera dokładnie szorujemy. Dzielimy na pół, a każdą połówkę owijamy folią aluminiową. Batata szorujemy i w całości owijamy folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45–60 minut, aż warzywa bardzo zmiękną i z łatwością będzie można wbić w nie widelec. W tym czasie gotujemy quinoa. Odmierzoną ilość quinoa zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy szczyptę soli oraz cytrynę. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez około 20–25 minut, aż quinoa wchłonie całą wodę. Wyławiamy cytrynę i pozostawiamy quinoa pod przykryciem. Gotujemy 1,5–2 litrów wody. Jarmuż oczyszczamy z łodyg i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy jarmuż na durszlak. Przelewamy go wrzątkiem, a następnie zalewamy lodowatą wodą i trzymamy w niej tak długo, aż będzie całkiem zimny. Delikatnie osuszamy go ręcznikiem papierowym. Upieczone warzywa odwijamy z folii i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W tym czasie łączymy w szklance wszystkie składniki dressingu. Wystudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do dużej miski. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie wszystko mieszamy. Na talerzu równomiernie rozkładamy ugotowaną quinoa. Na to kładziemy warstwę jarmużu, który delikatnie posypujemy solą. Na wierzch wykładamy warzywa w dressingu. Całość posypujemy żurawiną i tymiankiem.
Konsultacja merytoryczna: Agnieszka Piskała-Topczewska mgr inż. żywienia człowieka, dietetyk, diet coach
Opracowano na podstawie:
-
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy
-
https://podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu
-
Hunt R, Quigley E, Abbas Z, et al. Coping with common gastrointestinal symptoms in the community: a global perspective on heartburn, constipation, bloating, and abdominal pain/discomfort May 2013. J Clin Gastroenterol. 2014;48(7):567-578. doi:10.1097/MCG.0000000000000141.
-
Gulbicka, Paulina & Grzymisławski, Marian. (2016). Abdominal Bloating: Most Frequent Causes and Treatment. Nursing and Public Health. 6. 69-76. 10.17219/pzp/62045.
-
Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS, Pearce JM, Maxwell JD. Determinants of pregnancy heartburn. British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1992 Sep;99(9):731-734. DOI: 10.1111/j.1471-0528.1992.tb13873.x.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
RENNIE® ANTACIDUM I RENNIE® FRUIT
Rennie® Antacidum - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Rennie® Fruit - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Wskazania: do objawowego leczenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, takich jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu, odbijanie. Podmiot odpowiedzialny: Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa, tel. (22) 5723500, fax (22) 5723500, www.bayer.com.plV5/18/11/2022/JS