Rada dietetyka:
Kobiety w ciąży często nachodzi potrzeba zjedzenia „czegoś”. Z jednej strony chcą, żeby było to coś smacznego, ale niezbyt kalorycznego, z drugiej – sycącego, ale bez konsekwencji nieprzyjemnego przepełnienia. Koktajl przygotowany na bazie wyciskanych soków owocowo-warzywnych jest idealnym rozwiązaniem. Łatwy w przygotowaniu, zaspokaja głód, ale nie powoduje uczucia ciężkości na żołądku. Taki koktajl, zwłaszcza z dodatkiem imbiru, szczególnie jest polecany tym przyszłym mamom, którym doskwierają mdłości lub zgaga w ciąży. Dodatek buraków do koktajlu to większa dawka kwasu foliowego, który ma wspomaga działanie krwiotwórcze, co jest niezwykle ważne u Mam z anemią ciążową.
SKŁADNIKI:
- 4 dag świeżego imbiru
- 1 średni burak
- 1 łodyga selera naciowego
- 10 dag marchewki
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa oraz jabłko i imbir myjemy i obieramy (seler tylko myjemy). Kroimy je na kawałki, które zmieszczą się do wyciskarki. Wyciskamy z nich sok. Przelewamy sok do szklanki. Dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy. Soki, które zawierają w swoim składzie buraka powinny po przygotowaniu odstać pół godziny, zmniejsza to ziemisty posmak soku, a jednocześnie „mocy” nabierają ważne substancje odżywcze zawarte w tym niepozornym warzywie.
Konsultacja merytoryczna: Agnieszka Piskała-Topczewska mgr inż. żywienia człowieka, dietetyk, diet coach
Opracowano na podstawie:
-
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy
-
https://podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu
-
Hunt R, Quigley E, Abbas Z, et al. Coping with common gastrointestinal symptoms in the community: a global perspective on heartburn, constipation, bloating, and abdominal pain/discomfort May 2013. J Clin Gastroenterol. 2014;48(7):567-578. doi:10.1097/MCG.0000000000000141.
-
Gulbicka, Paulina & Grzymisławski, Marian. (2016). Abdominal Bloating: Most Frequent Causes and Treatment. Nursing and Public Health. 6. 69-76. 10.17219/pzp/62045.
-
Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS, Pearce JM, Maxwell JD. Determinants of pregnancy heartburn. British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1992 Sep;99(9):731-734. DOI: 10.1111/j.1471-0528.1992.tb13873.x.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
RENNIE® ANTACIDUM I RENNIE® FRUIT
Rennie® Antacidum - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Rennie® Fruit - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Wskazania: do objawowego leczenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, takich jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu, odbijanie. Podmiot odpowiedzialny: Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa, tel. (22) 5723500, fax (22) 5723500, www.bayer.com.plV5/18/11/2022/JS