Rada dietetyka:
Dorada to jedna z popularniejszych, ale mało docenianych ryb. Ta morska ryba jest wyjątkowo lekkostrawna, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest bogata w kwasy omega–3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju wzroku i mózgu u Twojego dziecka. Dodatkowo dorada jako ryba morska zawiera w swoim mięsie jod, który również ma korzystny wpływ na rozwój Malucha. Kobiety w ciąży, które cierpią na nadciśnienie i obrzęki nóg, mogą spokojnie włączyć doradę do swojego menu, ale podczas jej przygotowywania nie należy dodawać już ani grama soli, ponieważ ryba ta pływając w słonych wodach morskich zawiera już pewną ilość tej naturalnej przyprawy.
SKŁADNIKI:
- 2 oczyszczone, wypatroszone dorady
- ½ łyżki sosu sojowego niskosodowego
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1,5 dużego batata (500 g)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżeczki masła
- kolorowy pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dorady myjemy i osuszamy. Na jednym boku robimy 3 nacięcia nożem. Układamy je na talerzu. Skrapiamy je sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Dokładnie wcieramy w rybę powstałą mieszankę. Do środka ryby wkładamy po połówce ząbka czosnku, po łyżeczce musztardy oraz po około ½ łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu. Odstawiamy na około 30–60 minut. Gotujemy osoloną wodę w garnku. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy przez około 12 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Posypujemy rozmarynem, 1 łyżeczką zmielonego kolorowego pieprzu i skrapiamy 1 łyżką oliwy. Delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 250°C (góra i dół bez termoobiegu). Dorady układamy w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry. Polewamy resztą marynaty pozostałą na talerzu, bok z nacięciami smarujemy roztopionym masłem. Obok ryb wykładamy bataty oraz resztę ząbków czosnku przepołowionych wzdłuż. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Podajemy z kolendrą i cząstkami cytryny lub limonki.
Konsultacja merytoryczna: Agnieszka Piskała-Topczewska mgr inż. żywienia człowieka, dietetyk, diet coach
Opracowano na podstawie:
-
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy
-
https://podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu
-
Hunt R, Quigley E, Abbas Z, et al. Coping with common gastrointestinal symptoms in the community: a global perspective on heartburn, constipation, bloating, and abdominal pain/discomfort May 2013. J Clin Gastroenterol. 2014;48(7):567-578. doi:10.1097/MCG.0000000000000141.
-
Gulbicka, Paulina & Grzymisławski, Marian. (2016). Abdominal Bloating: Most Frequent Causes and Treatment. Nursing and Public Health. 6. 69-76. 10.17219/pzp/62045.
-
Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS, Pearce JM, Maxwell JD. Determinants of pregnancy heartburn. British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1992 Sep;99(9):731-734. DOI: 10.1111/j.1471-0528.1992.tb13873.x.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
RENNIE® ANTACIDUM I RENNIE® FRUIT
Rennie® Antacidum - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Rennie® Fruit - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Wskazania: do objawowego leczenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, takich jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu, odbijanie. Podmiot odpowiedzialny: Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa, tel. (22) 5723500, fax (22) 5723500, www.bayer.com.plV5/18/11/2022/JS