Rada dietetyka:
Zachcianki żywieniowe w ciąży to normalna rzecz. Nawet przyszłe mamy nachodzi czasem niepohamowana chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Zamiast sięgać po kaloryczne ciastko, które może powodować mdłości i refluks, lepiej mieć pod ręką własnoręcznie zrobione batoniki musli, które zaspokoją nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Dzięki temu możemy być pewni, że zostały przygotowane na bazie naturalnych składników. Domowe batoniki musli dodadzą pozytywnej energii bez uczucia ciężkości i nieprzyjemnego odbijania, a zawarte w nich migdały dodatkowo zmniejszają mdłości, które tak często dotykają przyszłe Mamy.
SKŁADNIKI:
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 2 bardzo dojrzałe banany
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki pokrojonych daktyli
- ½ szklanki posiekanych niezbyt drobno migdałów
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
- 1 szklanka płatków owsianych
- (lub 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej)
- 1 szklanka ziaren (pestki dyni, ziarna słonecznika, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki nasion chia)
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Daktyle, żurawinę i migdały kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do masy migdałowo-bananowej. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy płatki owsiane i ziarna. Ponownie dokładnie mieszamy. Na przygotowaną blachę wykładamy masę i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Jeśli wierzch masy za bardzo się przypieka, możemy ją przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy albo łamiemy upieczoną masę na kawałki.
Zdrowa i odpowiednia pod względem kaloryczności słodka przekąska dla przyszłej mamy nie powinna być większa niż dwa palce (około 3x5 cm).
Konsultacja merytoryczna: Agnieszka Piskała-Topczewska mgr inż. żywienia człowieka, dietetyk, diet coach
Opracowano na podstawie:
-
https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy
-
https://podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu
-
Hunt R, Quigley E, Abbas Z, et al. Coping with common gastrointestinal symptoms in the community: a global perspective on heartburn, constipation, bloating, and abdominal pain/discomfort May 2013. J Clin Gastroenterol. 2014;48(7):567-578. doi:10.1097/MCG.0000000000000141.
-
Gulbicka, Paulina & Grzymisławski, Marian. (2016). Abdominal Bloating: Most Frequent Causes and Treatment. Nursing and Public Health. 6. 69-76. 10.17219/pzp/62045.
-
Marrero JM, Goggin PM, de Caestecker JS, Pearce JM, Maxwell JD. Determinants of pregnancy heartburn. British Journal of Obstetrics and Gynaecology. 1992 Sep;99(9):731-734. DOI: 10.1111/j.1471-0528.1992.tb13873.x.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
RENNIE® ANTACIDUM I RENNIE® FRUIT
Rennie® Antacidum - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Rennie® Fruit - 1 tabletka do ssania zawiera 680 mg wapnia węglanu (272 mg wapnia) i 80 mg magnezu węglanu ciężkiego oraz substancje pomocnicze.
Wskazania: do objawowego leczenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością soku żołądkowego, takich jak: zgaga, niestrawność, wzdęcia, nudności, uczucie pełności lub ciężkości w nadbrzuszu, odbijanie. Podmiot odpowiedzialny: Bayer Sp. z o.o., Al. Jerozolimskie 158, 02-326 Warszawa, tel. (22) 5723500, fax (22) 5723500, www.bayer.com.plV5/18/11/2022/JS